Salt la conținutul principal
AutoScout24 este disponibil momentan doar într-o măsură limitată pe motivul unor lucrări de întreținere. Acest lucru afectează unele funcții, cum ar fi contactarea vânzătorilor, login-ul sau administrarea vehiculelor dvs. puse la vânzare.

Motorul cu apă – între mit și realitate

Mașina care merge cu apă este un concept inedit ce a căpătat o mare popularitate o dată cu răspândirea internetului. Mașina cu hidrogen se apropie cel mai tare de această fantezie, însă deși câteva prototipuri se perindă deja pe străzi, adoptarea sa la scară largă e foarte departe.

Mașina cu apă sau mașini pe hidrogen?

Motorul cu aburi a fost primul tip de motor inventat de către omenire. Cele mai vechi surse documentare datează tocmai din secolul I, fiind oferite de către matematicianul și inginerul Heron din Alexandria. Acest tip de motoare se apropie cel mai mult de conceptul cunoscut sub denumirea motoare cu apă, însă bineînțeles că principiul de funcționare diferă față de așteptările publicului. Deși nu este nici pe departe imposibilă, invenția unui astfel de mecanism ne depășește momentan capabilitățile tehnologice. Pentru a putea fi folosită drept combustibil, avem nevoie de modalitate eficientă prin care să putem separa moleculele de hidrogen și oxigen, care din păcate nu există încă. Există, în schimb, motorul cu hidrogen, care are ca emisii doar vapori de apă. Cu toate că hidrogenul este cel mai răspândit element chimic din Univers, el se găsește rar în stare pură, făcând de obicei parte din structura moleculară a altor substanțe.

Motor pe hidrogen

La motorul cu hidrogen capitolul funcționare nu prezintă niciun fel de problemă de credibilitate. Cum aminteam și mai devreme, de-a lungul timpului au fost create tot felul de prototipuri futuriste dotate cu o instalație hidrogen auto. Anumite astfel de prototipuri folosesc motoare cu celule de combustie ce pot conține fie hidrogen, fie ethanol și se aseamană foarte mult cu mașinile electrice. O asemenea instalație hidrogen alimentează un motor electric în loc să ardă direct gazul, întrucât reacția din urmă e mult prea violentă pentru a putea fi stăpânită. Iar din tot ce avem la nivel de informații despre hidrogen, nu există în momentul prezent o modalitate de extragere care să coste îndeajuns de mult încât să poată fi rentabilă. Ca să nu mai vorbim de lipsa completă a unei infrastructuri care să ofere acces la alimentarea cu hidrogen la scară largă.

Motorul cu apă din Bacău

De mulți ani de zile tot se răspândesc prin ungherele internetului o serie de articole obscure despre românul care a inventat motorul cu apă. De fapt, sunt mai multe. Ba e vorba despre un anume Gheorghe Bordeianu din Bacău, ba despre Mihai Rusetel din Deva. În ambele cazuri, povestea e foarte asemănătoare și deloc convingătoare pentru cineva cu un minim de cunoștințe de termodinamică. Aceștia susțin că au inventat un motor foarte eficient care folosește o cantitate infimă de energie pentru a descompune apa în oxigen și hidrogen. Ba mai mult, împrăștie peste tot vestea că în sfârșit s-a inventat motorul care merge cu apă, dar cineva încearcă să mușamalizeze totul. Adevărul e mult mai puțin dramatic, pentru că aceste personaje, pur și simplu, au devenit niște mituri propagate cu sau fără bună știință pe întreg internetul.

Motorul cu apă – lămuriri și informații suplimentare

Povestea românilor care au inventat motorul cu apă este doar vârful unui iceberg masiv, deoarece există un număr foarte mare de persoane pe întreg mapamondul care au susținut de-a lungul timpului aceleași idei. Ba chiar au apărut și câteva startup-uri care deși au strâns sume impresionante de milioane de dolari, nu au livrat niciun astfel de dispozitiv minune. Așa că fiți cu băgare de seamă în cazul în care veți întâlni asemenea informații și studiați-le cu atenție sursele de proveniență. S-ar putea să vă treziți cu tot felul de surprize.

Concluzii

Având în vedere ritmul aproape exponențial de dezvoltare tehnologică, aceast mitic motor cu apă nu mai pare chiar atât de departe, însă nici foarte aproape. Până la apariția unor tehnologii care să faciliteze implementarea unui astfel de concept, ne rămân la dispoziție sursele de energie regenerabilă, care și-au luat deja un avânt consistent și în anumite cazuri au devenit chiar mai ieftine decât combustibilii fosili. Un aport considerabil în această direcție a fost adus de Elon Musk prin intermediul companiilor sale, dintre care cea mai renumită este Tesla.

Distribuie

Toate articolele

Hyundai-Santa-Fe-Engine

Reparații injectoare – Sau cum să-ți salvezi mașina

Sfaturi · Tehnologia auto
911-Carrera-Brake

Sistemul de frânare ABS - O revoluție tehnologică

Sfaturi · Tehnologia auto
All exhaust pipe change

Ce e de făcut dacă supapa EGR este înfundată

Sfaturi · Tehnologia auto
Afişează mai multe