Ce este și cum funcționează o cutie semiautomată
Mașina este un mediu în care petrecem destul de mult timp, așa că e important ca în timpul traficului să ne simțim cât mai confortabil și să fim relaxați. Însă există anumite persoane cărora condusul li se pare greoi sau obositor datorită folosirii pedalei de ambreiaj sau a schimbătorului de viteze. Pentru aceștia, trecerea la o cutie de viteze automată poate fi o adevărată revelație, însă ce e de făcut dacă tot ai vrea să decizi tu când trebuie schimbată viteza? Poți opta pentru o cutie de viteeze semiautomată, care va elimina necesitatea de a folosi o pedală de ambreiaj. În schimb, vei avea oportunitatea de a schimba viteza prin simpla apăsare a unui buton ușor accesibil, sau a unei manete. În felul acesta vei putea să fii mai atent la drum și te vei putea, în același timp, relaxa în timpul condusului datorită lipsei unei operațiuni suplimentare.
Diferența între cutie automată și semiautomată
O mașină echipată cu o cutie de viteze automată este privită, în general, ca fiind adecvată începătorilor, care nu au încă reflexele formate și nu simt când turația este perfectă pentru a schimba treptele. Însă aceasta este doar o prejudecată, întrucât tehnologia a ajuns atât de avansată încât sistemele de transmisie moderne sunt mult mai eficiente decât cele manuale. Astfel, chiar și șoferii experimentați se pot bucura de beneficiile unei transmisii automate de ultimă generație. Bineînțeles că există un segment al șoferilor care nu pot renunța la reflexul schimbării vitezei, așa că pentru ei a fost creată mașina semi automată, care beneficiază de anumite avantaje ale unei cutii automate. Însă, spre deosebire de aceasta, cutia semiautomată vine cu un schimbător de viteze amplasat, de obicei, în zona volanului. Acesta vine sub forma unui buton, sau al unei clapete amplasate într-o zonă foarte accesibilă a volanului.
Cutie secvențială de viteze
Un alt tip de cutie de viteze este cea secvențială, folosită îndeosebi pe motociclete și mașinile destinate competițiior auto. Marele avantaj al acestui tip de transmisie este, în primul rând, capacitatea de a schimba vitezele foarte repede. Practic, dacă ai un motor de înaltă performanță capabil de turații impresionante, te vei putea bucura de toate avantajele sale prin intermediul cutiei de viteze secvențiale. Un mare dezavantaj îl reprezintă faptul că ești obligat să treci prin fiecare treaptă fie în sens ascendent, fie invers. Astfel, anumite manevre de finețe, care implicau sărirea unei anumite trepte, nu vor mai putea fi puse în practică. Însă acesta poate fi un inconveninent minor, dacă prioritatea o reprezintă manevrabilitatea și eficiența motorului. Schimbarea secvențială a vitezelor implică și o anumită responsabilitate din partea șoferului, care va trebui să-și cunoască foarte bine mașina și să schimbe la turația potrivită pentru a nu suprasolicita motorul.
Mașina semiautomată – alte informații utile
Bineînțeles că schimbarea vitezelor nu este cea mai suprasolicitantă operațiune efectuată la bordul unei mașini. Însă dacă ești la începuturi cu șoferia și nu ești cel mai mare fan al schimbătorului clasic, o mașină semiautomată îți poate spori gradul de confort și te poate ajuta să fii mai prezent în trafic. Ca o scurtă recapitulare, amintim principalele avantaje:
- lipsa pedalei de ambreiaj
- folosirea unor butoane sau clape pentru schimbarea vitezelor este mult mai ușoară
- eliminarea problemelor tehnice specifice cutiilor de viteze manuale
Concluzii
Confortul nu este motivul principal pentru care conducem mașinile, însă e fără îndoială un factor care-ți influențează starea de spirit. Iar dacă singura ta prioritate e de a conduce în siguranță de acasă până la slujbă, poate o cutie automată ți-ar fi mai utilă. Însă dacă vrei să păstrezi controlul asupra schimbării treptelor de viteză fără prea mare bătaie de cap, o mașină semiautomată îți poate ușura activitatea și cu siguranță îți va aduce, din când în când, câte un zâmbet pe față.