Salt la conținutul principal
AutoScout24 este disponibil momentan doar într-o măsură limitată pe motivul unor lucrări de întreținere. Acest lucru afectează unele funcții, cum ar fi contactarea vânzătorilor, login-ul sau administrarea vehiculelor dvs. puse la vânzare.

Care este rolul uleiului pentru motor – Ghid complet

Schimbul de ulei este o etapă esențială pentru buna funcționare a unei mașini. Dar te-ai întrebat vreodată care este rolul uleiului de motor? Dacă vrei să înțelegi cum funcționează acesta și care sunt caracteristicile sale principale, te invităm să parcurgi rândurile care urmează.

Care este rolul uleiului de motor

Motorul este un mecanism complex, format din mii de piese care funcționează împreună pentru a crea forța necesară deplasării unui autovehicul. Având ca proces de bază arderea combustibilului, o mare parte din aceste piese sunt expuse unor temperaturi foarte ridicate. Mai mult decât atât, unele dintre ele sunt supuse frecării, ceea ce în mod normal duce la eroziune și la tot felul de complicații neplăcute. Uleiul de motor are mai multe roluri în tot acest angrenaj, însă cel mai important este asigurarea lubrifierii corespunzătoare a componentelor metalice, astfel încât gradul de uzură să fie minim. De calitatea uleiului de motor depinde buna funcționare a motorului pe termen lung, întrucât folosirea unui ulei de slabă calitate va duce în mod inevitabil la erodarea timpurie a unor componente importante. Așa că, făcând economie la achiziționarea uleiului, s-ar putea să te trezești cu niște costuri suplimentare foarte ridicate pentru reparațiile ulterioare.

Calitățile uleiului de motor

Uleiul de motor se găsește pe piață sub trei forme principale. Prima dintre acestea este uleiul mineral. Cea mai simplă și mai „primitivă” formă de ulei are ca principal avantaj prețul foarte scăzut, însă vine la pachet cu o serie de dezavantaje destul de supărătoare. Asta deoarece anumite calități ale uleiului de motor mineral se diminuează în timp, ceea ce duce o perioadă mult mai scurtă de înlocuire a acestuia. De aceea, se recomandă folosirea uleiului mineral doar pentru mașinile vechi. Uleiul semi-sintetic este un amestec de ulei mineral și câțiva aditivi sintetici și este cel mai folosit tip de ulei în rândul șoferilor. Prețul mai ridicat față de cel mineral este justificat de o durată de viață mai lungă și de protecția suplimentară oferită de aditivi. Ultimul pe listă este uleiul sintetic, care are prețul cel mai mare, dar și o calitate superioară, fiind recomandat îndeosebi pentru mașinile noi.

Caracteristicile uleiului de motor

Cu siguranță ai dat peste o întrebare legată de caracteristicile uleiului de motor într-un chestionar pentru examenul auto. În cazul în care nu-ți amintești, există patru mari caracteristici: vâscozitatea, punctul de congelare, onctuozitatea și temperatura de funcționare. Vâscozitatea uleiului de motor reprezintă un factor important pentru buna funcționare a angrenajului motorului și diferă în funcție de compoziție și de aditivii folosiți. Onctuozitatea determină viteza și gradul de formare al unei pelicule lubrifiante în jurul componentelor care interacționează prin frecare. Punctul de congelare este o caracteristică foarte importantă mai ales pentru regiuni precum țara noastră, în care pe timp de iarnă se ating temperaturi foarte scăzute. Iar temperatura de funcționare este determinantă pentru tipul de motor folosit: diesel sau pe benzină. Motoarele diesel funcționează în general la o temperatură aproape dublă față de cele pe benzină, așa că ai mare grijă la acest aspect în momentul cumpărării.

Scurtă recapitulare și alte informații utile

După cum ai putut observa, uleiul de motor este indispensabil pentru corecta funcționare a motorului. Însă dincolo de aspectele pe care deja le-am menționat, el mai îndeplinește și alte funcții importante:

  • contribuie la scăderea temperaturii de funcționare a motorului și împiedică astfel supraîncălzirea
  • ajută la îndepărtarea reziduurilor eliminate în timpul arderii amestecului de combustibil
  • protejează piesele metalice împotriva coroziunii

Concluzii

Sperăm că după ce ai parcurs rândurile de mai sus înțelegi mult mai bine care este rolul uleiului pentru motor și de ce e important să găsești unul care să se potrivească mașinii tale. Există mulți șoferi care aleg să nu-și bată prea tare capul cu aceste aspecte și să cumpere cele mai ieftine produse de pe piață, fără a înțelege riscurile la care se expun pe termen lung. În cazul folosirii unor astfel de produse, este recomandat să faci des vizite la mecanicul auto, pentru a preîntâmpina eventualele probleme. Însă cel mai bine ar fi să depui puțin efort pentru a afla specificațiile tehnice ale motorului mașinii tale și să cauți apoi un ulei de motor care ți se potrivește cel mai bine.

Distribuie

Toate articolele

Hyundai-Santa-Fe-Engine

Reparații injectoare – Sau cum să-ți salvezi mașina

Sfaturi · Tehnologia auto
911-Carrera-Brake

Sistemul de frânare ABS - O revoluție tehnologică

Sfaturi · Tehnologia auto
All exhaust pipe change

Ce e de făcut dacă supapa EGR este înfundată

Sfaturi · Tehnologia auto
Afişează mai multe