ceastă taxă trebuie plătită pentru orice autovehicul care circulă pe rețeaua de drumuri naționale din Romania, indiferent dacă mașina este înmatriculată în România sau în alte state și indiferent dacă șoferul are sau nu reședința în România.
Așadar, toți soferii care circulă pe rețeaua de drumuri naționale sunt obligați prin legea nr. 15/2002 privind introducerea tarifelor de utilizare a infrastructurii de transport rutier și ordinul nr. 769/2010 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea tarifului de utilizare a rețelei de drumuri naționale din Romania să achite această taxă de drum numită rovinietă.
Prețul acesteia este stabilit în funcție de tipul autovehiculului, conform claselor A, B, C, D, E, F, G, H și de către perioada de valabilitate pe care se dorește a fi valabilă pentru a permite această utilizare a rețelei de drumuri naționale, atât pentru utilizatorii români, cât şi pentru utilizatorii străini, anume 1 zi (cu excepţia autoturismelor şi a vehiculelor de transport marfă cu masă totală maximă autorizată mai mică sau egală cu 3,5 tone), 7 zile, 30 de zile, 90 de zile, 12 luni.
Astfel, pentru autoturismele care fac parte din Categoria A, rovinieta poate fi achiziționată după cum urmează.
- Pe o perioadă de 7 zile pentru suma de 3 euro.
- Pentru o perioadă de 30 de zile pentru suma de 7 euro.
- Pentru o perioadă de 90 de zile pentru suma de 13 euro.
- Pe durata întregului an pentru suma de 28 de euro.
- Rovinieta, în cazul autoturismelor din categoria A, nu poate fi achiziționată pentru un interval de doar 24 de ore; în alte cuvinte, nu poate fi achiziționată pentru doar o zi.
Pentru autovehiculele folosite pentru a transporta marfă, încadrate în categoria B, cu MTMA între 0 și 3,5 tone, adică masa totală maxim autorizată, rovinieta poate fi achiziționată după cum urmează:
- Pe o perioadă de 7 zile pentru suma de 6 euro.
- Pentru o perioadă de 30 de zile pentru suma de 16 euro.
- Pentru o perioadă de 90 de zile pentru suma de 36 euro.
- Pe durata întregului an pentru suma de 96 de euro. Asemenea autoturismelor din categoria A, rovinieta nu poate fi achiziționată pentru un interval de doar 24 de ore;
Pentru autovehiculele încadrate în categoria C, cu MTMA între 3,5 și 7,5 tone, rovinieta poate fi achiziționată după cum urmează:
- Pe o perioadă de o zi pentru suma de 4 euro.
- Pe o perioadă de 7 zile pentru suma de 16 euro.
- Pentru o perioadă de 30 de zile pentru suma de 32 euro.
- Pentru o perioadă de 90 de zile pentru suma de 92 euro.
- Pe durata întregului an pentru suma de 320 de euro.
Pentru autovehiculele încadrate în categoria D, cu MTMA între 7,5 și 12 tone, rovinieta poate fi achiziționată:
- Pe o perioadă de o zi pentru suma de 7 euro.
- Pe o perioadă de 7 zile pentru suma de 28 euro.
- Pentru o perioadă de 30 de zile pentru suma de 56 euro.
- Pentru o perioadă de 90 de zile pentru suma de 160 euro.
- Pe durata întregului an pentru suma de 560 de euro.
Pentru cele încadrate în categoria E, cu MTMA mai mare sau egală cu 12 t, adică masa totală maxim autorizată, cu maxim 3 axe (inclusiv), rovinieta poate fi achiziționată după cum urmează:
- Pe o perioadă de o zi pentru suma de 9 euro.
- Pe o perioadă de 7 zile pentru suma de 36 euro.
- Pentru o perioadă de 30 de zile pentru suma de 72 euro.
- Pentru o perioadă de 90 de zile pentru suma de 206 euro.
- Pe durata întregului an pentru suma de 720 de euro.
Pentru autovehiculele încadrate în categoria F, cu MTMA mai mare sau egală cu 12 t, adică masa totală maxim autorizată, cu minim 4 axe (inclusiv), rovinieta poate fi achiziționată după cum urmează:
- Pe o perioadă de o zi pentru suma de 11 euro.
- Pe o perioadă de 7 zile pentru suma de 55 euro.
- Pentru o perioadă de 30 de zile pentru suma de 121 euro.
- Pentru o perioadă de 90 de zile pentru suma de 345 euro.
- Pe durata întregului an pentru suma de 1210 de euro.
Pentru autovehiculele folosite pentru a transporta persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune (incluzând și conducătorul) și maxim 23 de locuri pe scaune, încadrate în categoria G, rovinieta poate fi achiziționată după cum urmează:
- Pe o perioadă de o zi pentru suma de 4 euro.
- Pe o perioadă de 7 zile pentru suma de 20 euro.
- Pentru o perioadă de 30 zile pentru suma de 52 euro.
- Pentru o perioadă de 90 de zile pentru suma de 120 euro.
- Pe durata întregului an pentru suma de 320 euro.
Pentru autovehiculele folosite pentru a transporta persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (încluzând și conducătorul), încadrate în categoria H, rovinieta poate fi achiziționată după cum urmează:
- Pe o perioadă de o zi pentru suma de 7 euro.
- Pe o perioadă de 7 zile pentru suma de 35 euro.
- Pentru o perioadă de 30 zile pentru suma de 91 euro.
- Pentru o perioadă de 90 de zile pentru suma de 210 euro.
- Pe durata întregului an pentru suma de 560 de euro.
Care sunt sancțiunile care se aplică în cazul nerespectării acestor legi? Pentru toți utilizatorii români și străini, fapta de a circula pe drumurile naționale din România cu vehicule înmatriculate atât în România cât și în afara granițelor, fără a deține rovinietă valabilă constituie o contravenție și se sancționează cu amendă. Mai mult, șoferilor li se pot aplica contravenții atât pe rețeaua de drumuri naționale din România, cât și în punctele de control pentru trecerea frontierei de stat, la ieșirea din țară.
Sancțiunile se aplică în funcție de categoria autovehiculului, sumele variind între 250 și 4500 RON, după cum urmează:
- Pentru autovehiculele folosite în vederea transportului de marfă, cu MTMA mai mare sau egală de 12 tone, cu minimum 4 axe (inclusiv), suma totală a amenzii se ridică la valoarea de 3000 – 4500 lei.
- Pentru autovehiculele folosite în vederea transportului de marfă, cu MTMA mai mare sau egală de 12 tone, cu minimum 3 axe (inclusiv), suma totală a amenzii se ridică la valoarea de 2750 – 2250 lei.
- Pentru autovehiculele folosite în vederea transportului de marfă, cu MTMA mai mic de 12 tone, suma totală a amenzii se ridică la valoarea de 1750 – 2250 lei.
- Pentru vehiculele folosite în vederea transportului de persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto), suma totală a amenzii se ridică la valoarea de 1750 – 2250 lei.
- Pentru vehiculele folosite în vederea transportului de marfă, cu MTMA mai mic sau egal de 7.5 tone, suma totală a amenzii se ridică la valoarea de 1250 – 1750 lei.
- Pentru vehiculele folosite în vederea transportului de persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) şi maximum 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto), suma totală a amenzii se ridică la valoarea de 1250 – 1750 lei.
- Pentru vehiculele în vederea transportului de marfă, cu MTMA mai mic sau egal de 3.5 tone, suma totală a amenzii se poate ridica la 750 – 1250 lei.
- Pentru autoturisme, cuantumul amenzii poate fi între 250 – 500 lei.