Standarde conform legii
Plăcuţele cu numere auto sunt atribuite de către Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor ca urmare a acordării numerelor provizorii, a numerelor pentru probe sau a numerelor de înmatriculare. Plăcuțele sunt realizate doar de către atelierele Direcției menționate, urmând standardele legale; în consecință, orice alte plăcuțe de înmatriculare la comandă, realizate de persoane sau societăți comerciale, sunt neconforme din punct de vedere legal și nu pot fi folosite pe autovehicule.
În ce condiții se realizează plăcuțele cu numerele de înmatriculare? Doar ca urmare a comenzii emise de către Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor. În funcție de comanda primită se execută plăcuțe de înmatriculare preferențiale sau pentru numerele de înmatriculare la rând.
Cât costă plăcuțele cu numerele de înmatriculare auto?
În România, contravaloarea plăcuțelor diferă în raport cu două elemente:
- categoria vehiculului pe care acestea se amplasează,
- mărimea plăcuței, care depinde, bineînțeles, de categoria vehicului vizat.
Prețul unei plăcuțe se situează între 17 lei pentru vehiculele de tip C și 23 lei pentru vehiculele de tip B.
Înlocuirea plăcuțelor de înmatriculare deteriorate sau furate
Proprietarul unui autovehicul poate cere înlocuirea plăcuțelor de înmatriculare în două situații: dacă acestea îi sunt furate sau dacă se deteriorează în urma unui accident sau incident auto. Procedura de eliberare a noilor plăcuțe este coordonată tot de Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, iar proprietarul mașinii trebuie să se prezinte la ghișeu cu următoarea documentație:
a) cererea înaintată de solicitant,
b) formularul de pierdere plăcuțe înmatriculare sau dovada că plăcuțele sunt deteriorate,
c) cartea de identitate a mașinii,
d) certificatul de înmatriculare a vehiculului, atât în original, cât și în copie e) chitanța care atestă achitarea noilor plăcuţe,
f) actul de identitate al solicitantului, atât în original, cât și în copie; în cazul în care proprietarul este reprezentat de o altă persoană, este necesar ca aceasta să aibă procură specială, în original şi în copie, iar dacă persoana reprezintă o societate comercială, sunt obligatorii documentele care certifică personalitatea juridică a firmei,
g) placa sau plăcuțele deteriorate cu numărul de înmatriculare.