ie din neatenție, fie pentru a preveni un eveniment dramatic, în orice moment ne putem trezi implicați într-un astfel de context. Și chiar dacă instinctul și starea de șoc ne-ar putea da impulsuri iraționale, fuga de la locul accidentului este o infracțiune penală ce poate avea repercursiuni dramatice. Așa că, în cele ce urmează vom parcurge cele mai importante informații despre părăsirea locului accidentului.
Părăsirea locului accidentului cu avarii ușoare
În cazul accidentelor care implică doar daune materiale, soluția cea mai la îndemână este semnarea de comun acord a formularului de constatare amiabilă. Însă aici trebuie să fiți atenți și să păstrați o copie a formularului în cazul în care purtați vina pentru producerea accidentului. În cazul în care nu s-a realizat declararea accidentului în 24 de ore, iar partea vătămată ajunge la poliție acuzând vătămări corporale, v-ați putea trezi cu sancțiuni fiind acuzați de fuga de la locul acccidentului ușor. De aceea, singura soluție la îndemână rămâne prezentarea formularului de constatare amiabilă semnat de ambele părți.
Părăsirea locului accidentului grav
Dacă accidentul în care ați fost implicat implică și vătămări corporale este foarte important să anunțați imediat poliția. Există și o carte care v-ar putea ajuta enorm într-o astfel de situație. „Primul Ajutor la Locul Accidentului, ediția 1999” vă pune la dispoziție toate informațiile și tehnicile necesare pentru a acorda ajutor medical până la sosirea ambulanței. Datorită adrenalinei și factorilor de stres, mulți șoferi se grăbesc să ajute persoanele vătămate și pot face greșeli elementare în ceea ce privește primul ajutor, așa că, prin parcurgerea cărții mai sus amintite, ați putea scăpa de multe complicații nedorite.
Concluzii
Așadar, fie că sunteți implicați într-o tamponare ușoară, fie că situația este mai complicată, părăsirea locului accidentului este cea mai proastă decizie pe care ați putea să o luați. Păstrați-vă calmul, amintiți-vă că situațiile de acest gen fac parte din realitatea de zi cu zi a oricărui șofer și urmați procedura standard. În contextul în care vă simțiți copleșit de situație, nu ezitați să puneți întrebări operatorilor de la 112. Aceștia vă pot oferi informații prețioase și vă pot ghida atât în ceea ce privește primul ajutor medical, cât și în ceea ce privește demersurile legale.