Salt la conținutul principal
AutoScout24 este disponibil momentan doar într-o măsură limitată pe motivul unor lucrări de întreținere. Acest lucru afectează unele funcții, cum ar fi contactarea vânzătorilor, login-ul sau administrarea vehiculelor dvs. puse la vânzare.

Numere de înmatriculare: unice pentru fiecare vehicul

Odată ce ai achiziționat o nouă mașină, întrebarea care se pune este dacă aceasta va avea numere la rând sau numere preferențiale, iar dacă se aleg numerele preferențiale, care este cea mai potrivită combinație pentru tine și mașina ta?

Număr la rând și număr preferențial

Alocarea numărului de înmatriculare a mașinii este un proces integrat celui de înmatriculare a vehiculului, această operațiune fiind coordonată de către Direcţiile Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor din cadrul Prefecturilor de județ sau din cadrul Prefecturii Municipiului București. Aici se depune dosarul de înmatriculare a vehiculelor, aici se solicită numărul de înmatriculare a vehiculului, care poate fi număr la rând sau număr personalizat, adică preferențial.

Ce înseamnă număr la rând și număr preferențial? Numărul la rând este numărul de înmatriculare distribuit aleatoriu, de către computerul instituției de stat, din lista numerelor valabile și disponibile; acesta se alocă dacă proprietarul mașinii nu solicită un număr favorit. Prin Regulamentul de aplicare a Codului Rutier s-a stabilit că numerele de înmatriculare se atribuie la rând, în ordine crescătoare; ele sunt formate din indicativul județului sau al municipiului București, numărul de ordine, format din cifre arabe, și o combinație de trei litere, scrise cu caractere latine majuscule. Numărul preferențial este numărul de înmatriculare personalizat care poate fi ales de către proprietarul mașinii, prin formularea combinației dorite de cifre și de litere, din cele valabile după lege. Conform reglementărilor în vigoare este necesar să se achite taxe atât pentru numărul la rând, cât și pentru cel preferențial, dar valoarea taxei de înmatriculare a vehiculului cu un număr de înmatriculare preferențial este mai mare.

Puteți verifica online disponibilitatea numărului de înmatriculare preferențial!

Disponibilitatea combinației dorite de litere și cifre pentru numerele de înmatriculare personalizate sau preferențiale trebuie însă verificată. Această verificare se poate face comod, de acasă, din fața computerului, sau direct la ghișeul unde se depune dosarul de înmatriculare. Iată ce trebuie să faceți concret, dacă doriți să verificați online disponibilitatea numărului de înmatriculare preferențial:

  • definiți o listă cu combinații pe care le-ați dori;
  • accesați website-ul oficial al Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor
  • din cadrul Ministerului Afacerilor Interne;
  • accesați opțiunea Disponibilitate număr înmatriculare de pe prima pagină a website-ului;
  • creați-vă un cont de utilizator, urmând pașii descriși pe website-ul menționat;
  • logați-vă în contul dumneavoastră folosind user-ul și parola pentru care ați optat;
  • introduceți, pe rând, combinațiile de numere dorite, specificând codul județului unde va fi înmatriculată mașina, cifrele și literele dorite. Aveți în vedere faptul că toate aceste litere și cifre se introduc fără a folosi niciun spațiu și nicio linie între ele;
  • website-ul va genera pe loc răspunsul privind disponibilitatea numărului personalizat dorit. Răspunsul va avea un conținut de tipul următor: Numărul B581PKW este disponibil la data de 2 aprilie 2017 / Numărul B581PKW nu este disponibil la data de 2 aprilie 2017;
  • răspunsul generat de website va fi trimis automat și pe adresa de e-mail care a fost folosită la crearea contului de utilizator, iar linkul este valabil timp de trei zile pentru consultare ulterioară.

Numere speciale, nealocate populației

În ceea ce privește combinațiile de cifre și litere pe care puteți să le alegeți, trebuie să mai știți că există trei reguli elementare în acordarea numărului de înmatriculare a mașinii. De ce? Pentru că în baza de date oficială se regăsesc peste 1500 de combinații de litere și cifre care, prin lege, nu pot fi alocate populației din trei motive:

  1. o parte dintre numere sunt rezervate pentru instituții ale statului – fiind acronime ale unor instituții (SEN - pentru Senatul României, DEP – pentru Camera Deputaților, POL – pentru Poliția Română, MAI - Ministerul Administrației și Internelor, SRI - Serviciul Român de Informații). Potrivit Regulamentului de aplicare a Codului Rutier astfel de numere de înmatriculare speciale nu sunt disponibile pentru populație, căci pot conduce la false asocieri cu autoritățile publice;
  2. o altă parte este reprezentată de combinații considerate nepotrivite, din cauza conotațiilor lor sexuale sau licențioase;
  3. alte combinații care încep cu literele I sau O nu se alocă pentru a preveni confundarea acestor litere cu cifrele 1 sau 0.

În rest fiecare își alege numere de înmatriculare frumoase, pornind, cel mai adesea, de la nume și prenume din familia sa, de la combinații ale acestora, de la data nașterii sau de la preocupări etc. Dar pentru a fi siguri că numărul de înmatriculare personalizat va fi disponibil și în momentul în care vă prezentați la ghișeu să depuneți dosarul, ar fi bine ca verificarea online să fie realizată cu scurt timp înainte de a vă prezenta la ghișeu. Altfel, există riscul ca altcineva să fi optat tocmai pentru acel număr, iar numărul personalizat ales nu se mai regăsească în lista de numere de înmatriculare valabile și disponibile.

Rezervare numere de înmatriculare

Dacă vă întrebați cum ați putea rezerva numărul de înmatriculare personalizat, să știți că nu există această posibilitate. Verificarea disponibilității nu înseamnă și rezervarea numerelor de înmatriculare preferate!

Conform legislației în vigoare, nu există posibilitatea de a rezerva în avans un număr de înmatriculare preferențial pentru o mașină ce va fi achiziționată și de a-l folosi doar la momentul înmatriculării efective a mașinii.

Legislația prevede că rezervarea numerelor de înmatriculare se poate face într-o singură situație specială. În Ordinul nr. 1501 din 2006 care descrie procedura de înmatriculare, de înregistrare, de radiere și de eliberare a autorizației de circulație provizorie sau pentru probe ce precizează faptul că, la achiziționarea unui vehicul, plăcuțele cu numărul de înmatriculare se trec din oficiu pe numele noului proprietar, în condițiile în care fostul proprietar nu a solicitat păstrarea numărului de înmatriculare; de asemenea, este necesar ca noul proprietar să domicilieze sau să aibă reședința / sediul înregistrate în același județ ori municipiu cu fostul proprietar. Altfel spus, vânzătorul mașinii poate să ceară păstrarea dreptului de a utiliza numărul de înmatriculare a autovehiculului; în acest caz se achită o taxă specială, iar numărul rămâne rezervat pentru o perioadă determinată de timp.

Distribuie

Toate articolele

parking-825371 1920

Sfaturi și trucuri legate de parcare cu spatele

Sfaturi · Legislație Auto
führerschein-beantragen

Tot ce trebuie să știi despre plata unor amenzi de circulație

Sfaturi · Legislație Auto
autoversicherung

Informații importante despre trusa medicală auto

Sfaturi · Legislație Auto
Afişează mai multe