Crezi că e imposibil să-ți îndeplinești acest vis, pentru că n-o să strângi prea curând întreaga sumă de bani pentru a o achiziționa? Ei bine, dacă răspunsul la aceste întrebări este afirmativ, atunci rândurile care urmează sunt pentru tine. Majoritatea șoferilor tânjesc vreme îndelungată la mașina mult visată, de multe ori gândindu-se că nu-și vor permite niciodată să o achiziționeze. Cumva, acest gând este legitim, având în vedere că autoturismele nu sunt chiar cele mai ieftine lucruri de pe pământ. Însă nu e neapărată nevoie să avem dinainte întreaga sumă de bani necesară achiziționării unui astfel de vehicul. Dacă îți dorești o mașină, dar încă nu ai toți banii la îndemână, trebuie să știi că ai la dispoziție două opțiuni principale prin care să-ți poți indeplini acest vis. În funcție de necesitățile, posibilitățile și principiile tale, îți vei putea da seama care dintre ele ți se potrivește cel mai bine. Prima dintre acestea este contractarea unui credit bancar de nevoi personale, pe care-l poți negocia cu una dintre numeroasele bănci care oferă astfel de pachete. După ce îndeplinești toate formalitățile și primești împrumutul, te vei putea bucura de mașina mult visată, plătind o rată lunară pe o perioadă prestabilită. Însă mai ales după criza financiară din anul 2008, oamenii au devenit ceva mai reticenți atunci când vine vorba de a se încumeta la astfel de angajamente. În schimb, a doua opțiune, achiziționarea unei mașini printr-un leasing auto, ar putea fi o alegere mai potrivită, dacă și tu faci parte din categoria persoanelor precaute în ceea ce privește angajamentul față de bănci. Există diferențe considerabile față de un credit bancar, iar o mare parte dintre persoanele fizice și companiile din țara noastră preferă să achiziționeze mașini noi prin leasing auto. În rândurile care urmează vom parcurge cele mai importante informații referitoare la ce presupune un leasing pentru mașini și care variantă ar fi cea mai avantajoasă pentru nevoile tale reale.
Ce presupune un leasing auto
Leasing-ul auto este un proces oarecum asemănător cu un credit bancar. Însă diferența principală constă în faptul că o firmă specializată achiziționează mașina dorită, pe care ți-o pune la dispoziție pe baza unui contract. Pe durata acestui contract tu încă nu ești proprietarul mașinii, dar plătești o rată lunară și îți asumi atât cheltuielile de întreținere, cât și riscurile în cazul unor accidente. La sfârșitul perioadei prestabilite prin contract poți să cumperi autovehiculul la un preț mult mai mic. Sau, dacă te răzgândești și vrei un alt model, poți semna un nou contract de leasing pentru un alt model, condiția fiind ca el să provină de la același dealer auto. Acesta este unul dintre principalele avantaje ale leasing-ului față de un credit bancar, pe lângă rata lunară mai mică sau o valoare mai scăzută a avansului pe care trebuie să-l achiți dacă îți dorești să achiziționezi mașini noi prin leasing.
Leasing auto fără avans
Dacă totuși nu dispui de banii necesari pentru a achiziționa o mașină nouă, există posibilitatea să faci un leasing auto în rate fără avans pentru o mașină second hand. În felul acesta, vei putea beneficia de toate avantajele aferente folosirii unui autovehicul decent, pe care îl poți păstra după terminarea contractului sau îl poți schimba cu un alt model mai performant. Mai există posibilitatea de preluare a unui leasing auto fără avans de la o persoană care pur și simplu vrea să renunțe la un contract din varii motive. Cu o simplă căutare pe internet vei putea găsi numeroase astfel de oferte și în general persoanele care pun asemenea anunțuri cer un preț modic pentru predarea leasing-ului, având în vedere suma pe care deja au achitat-o de la începutul contractului. Pentru cei mai mulți șoferi care au nevoie urgentă de o mașină și nu-și doresc să rămână datori la bancă, preluarea unui leasing auto în rate fără avans este cea mai la îndemână opțiune. Chiar dacă mașina nu e nou-nouță, gradul de uzură este modic față de o mașină second hand.
Alte informații utile
Ar trebui să mai știi că există două feluri de leasing. Primul se numește leasing financiar și are niște principii destul de simple. În urma negocierilor directe, firma de leasing achiziționează mașina pe care ți-o dorești, ți-o pune la dispoziție, dar rămâne proprietarul de drept al vehiculului până în momentul terminării contractului, când este obligată să ți-o vândă la prețul prestabilit. Cel de-al doilea poartă numele de leasing operațional și, în general, este mai puțin folosit. Diferența principală față de leasing-ul financiar este faptul că firma nu este obligată să-ți vândă mașina la sfârșitul perioadei contractuale, fapt pentru care se aseamănă mai mult cu un contract de închiriere. De asemenea, rata lunară se calculează altfel, în funcție de deprecierea prețului mașinii pe durata contractuală. Asta nu înseamnă că nu poți în nici un fel să păstrezi mașina, dacă îți dorești cu adevărat acest lucru. La sfârșitul contractului, vei putea purta o negociere directă cu firma de leasing în acest sens, însă va trebui să cădeți de acord asupra unui preț convenabil pentru ambele părți. După cum ai putut vedea, există destule opțiuni în cazul în care vrei să-ți achiziționezi o mașină, dar nu dispui de o sumă considerabilă de bani. Totul e să le pui în balanță și să-ți dai seama care variantă îți aduce cele mai multe beneficii. Așa că tot ce trebuie să faci este să studiezi ofertele pieței de leasing auto și să găsești oferta cea mai bună. După ce vei rezolva cu actele, nu-ți rămâne decât să te urci la volan și să te bucuri de noua achiziție. Ai putea chiar să sărbătorești evenimentul printr-o excursie într-unul din locurile tale preferate, pe care nu l-ai mai vizitat de multă vreme. Ba chiar, poți să-ți iei și prietenii cu tine, ca să te poți bucura din plin de experiență!