De ce să folosești o remorcă și ce trebuie făcut pentru asta
Orice posesor al unui permis de categoria B are dreptul să folosească o remorcă cu o greutate de maxim 750 kg. Cu toate că aceasta este o informație pe care o află încă de pe băncile școlii de șoferi, foarte puțini ajung vreodată să o pună în aplicare. Totuși, există anumite situații în care folosirea unei remorci te poate scuti de mult timp pierdut și de bani aruncați aiurea. Spre exemplu, dacă vrei să îți construiești o casă sau dacă faci în mod regulat drumuri în străinătate și vrei să poți transporta pachete pentru prieteni sau cunoștințe, remorca te poate ajuta. Sau poate, pur și simplu, vrei să fii pregătit pentru orice situație neprevăzută, ori ai făcut rost de o remorcă funcțională. Însă, înainte de toate, trebuie să cunoști procedura și să știi de ce acte înmatriculare remorcă ai nevoie. Lucrurile astea nu trebuie să te sperie, pentru că sunt destul de simple.
Procesul de înmatriculare remorcă auto 750 kg
Pentru a putea circula liber pe drumurile publice, remorca trebuie înmatriculată la oficiile locale din primăria orașului în care ai domiciliul. Pentru asta va trebui să întocmești un dosar cu acte necesare înmatriculare remorcă, dar trebuie să ai grijă, pentru că acestea diferă în funcție de situație. Diferențele sunt relativ minore, dar e bine să mergi la primărie și să întrebi în prealabil care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinești pentru a rezolva treaba cât mai rapid. Poți, de asemenea, să cauți aceste informații și pe internet, important e să știi că dacă remorca a fost achiziționată din străinătate vei avea nevoie de acte suplimentare. La fel și dacă ea provine din afara spațiului Uniunii Europene. În orice caz, în momentul în care ai reușit să strângi toate actele va trebui să te prezinți la sediul autorităților competente din județul tău, după care urmează așteptarea certificatului de înmatriculare.
Acte necesare înmatriculare remorcă 750 kg nouă
În cazul în care ai achiziționat o remorcă nouă, iată actele de care vei avea nevoie la dosar. Mai întâi trebuie să completezi o cerere în care va trebui să specifici dacă vrei ca o altă persoană să poată folosi remorca. În acest caz, vei avea nevoie de toate datele persoanei respective. Bineînțeles că vei avea nevoie de fișa de înmatriculare a mașinii, cartea de identitate a vehiculului, asigurarea obligatorie RCA și documentul care atestă dreptul de proprietate atât asupra remorcii, cât și asupra mașinii. Ține cont de faptul că pentru vehicule noi nu ai nevoie de certificat de autenticitate. Urmează apoi actele care dovedesc plata taxelor obligatorii. Aici e vorba despre plata taxei de înmatriculare, contravaloarea certificatului de înmatriculare, contravaloarea plăcuțelor de înmatriculare și orice altă chitanță. După depunerea dosarului, termenul de eliberare a certificatului de înmatriculare este de două ore, așa că ai timp berechet pentru o cafea.
Alte informații utile
Procedeul de înmatriculare nu este chiar atât de dificil, iar după ce ai reușit să obții toate actele de care ai nevoie vei fi liber să circuli cu remorca după bunul tău plac. Cu toate acestea, ar fi bine să faci câteva ture de acomodare, pentru că având o încărcătură grea în spate va trebui să-ți adaptezi stilul de condus și să te obișnuiești cu lipsa de vizibilitate din oglinda retrovizoare. Dar tot acest efort merită din plin pentru că:
- vei putea căra mobila nouă și electrocasnicele mari cu mașina proprie, fără a plăti pentru asta
- îți vei putea ajuta prietenii atunci când vor trebui să se mute
- vei putea porni în călătorii cu toată familia
Concluzii
Așa cum ai putut observa, procedura de înmatriculare remorcă e un pas ce poate fi făcut cu ușurință dacă te documentezi din timp. Iar dacă depui puțin efort pentru a te acomoda cu greutatea modificată, vei reuși să te bucuri de toate beneficiile pe care o remorcă ți le oferă