Informații utile, proceduri și adaptări auto handicap
Adevărul e că persoanele cu handicap au o viață foarte dificilă și sunt nevoite să treacă prin situații mult mai grele decât cele cu care noi ceilalți suntem obișnuiți. Însă cu toate acestea există numeroase exemple de persoane care au reușit să învingă atât prejudecățile, cât și dificultățile asociate cu handicapul lor, ajungând să șofeze cot la cot cu ceilalți participanți la trafic fără niciun fel de problemă. Așa cum ar fi de așteptat, există anumite facilități de care aceste persoane beneficiază. În primul rând, aceste persoane cu handicap sunt scutite de taxa auto, dar și de taxa de înmatriculare în anumite circumstanțe bine definite de legislația auto în vigoare. Totodată, ele pot beneficia de adaptare auto pentru handicap a autovehiculelor pe care le dețin, cu condiția ca acestea să fie aprobate de Registrul Auto Român, care este singura autoritate ce poate aviza astfel de modificări.
Procedura de înmatriculare auto pentru o persoană cu handicap
În primul rând, trebuie menționat faptul că persoane cu handicap plătesc taxa auto dacă înmatriculează un vehicul la o distanță de mai puțin de cinci ani față de precedentul autovehicul înmatriculat. Astfel, legislația permite înmatricularea unui singur vehicul, ce trebuie să dispună de adaptările corespunzătoare autorizate de către Registrul Auto Român și pentru care se oferă o scutire de taxă o dată la cinci ani de zile. Procedura de înmatriculare este la fel ca și pentru înmatricularea unui vehicul convențional, cu excepția câtorva pași suplimentari pe care proprietarul mașinii va fi nevoit să-i parcurgă. În primul rând, este nevoie de un certificat obținut de la un medic prin care să se ateste că persoana ce suferă de handicap este aptă pentru conducerea unui autovehicul. Apoi, în cartea de identitate a mașinii trebuie specificat faptul că aceasta este echipată special pentru persoane cu handicap, dovadă fiind avizul de la RAR.
Adaptări auto pentru o persoană cu handicap
Când vine vorba despre adaptări auto pentru persoane cu handicap, trebuie să conștientizăm faptul că există numeroase tipuri de deficiențe. Astfel, adaptările vor fi personalizate în funcție de nevoile și impedimentele specifice ale fiecărui astfel de șofer. În cazul în care persoana suferă de deficiențe locomotorii și nu poate folosi în mod corespunzător pedalele de frână, accelerație și ambreiaj, aceste funcții pot fi mutate în apropierea volanului prin utilizarea unor manete sau butoane. În cazul problemelor cu membrele superioare, se poate folosi o cutie de viteze automată pentru a elimina schimbătorul de viteze și volanul poate fi adaptat astfel încât să poată fi folosit cu ușurință. Însă nu uitați că pentru toate aceste modificări va trebui să apelați la specialiști în mecanică auto și totodată va trebui să duceți autovehiculul la o inspecție la Registrul Auto Român, de unde veți primi un certificat de conformitate și autorizația de circulare.
Scurtă recapitulare - înmatriculare auto persoană cu handicap pentru 2016
După cum ați putut vedea, procesul de înmatriculare a unui vehicul pentru o persoană cu handicap nu este foarte complicat, dar necesită o serie de pași suplimentari. Ca o scurtă recapitulare, iată cele mai importante aspecte:
- procedura de înmatriculare este în mare parte la fel ca cea pentru vehiculele obișnuite
- veți avea nevoie de certificatul de conformitate emis de RAR pentru orice adaptare adusă mașinii
- veți mai avea nevoie de un aviz obținut de la un medic prin care să se ateste că sunteți apt pentru a șofa
- pentru un vehicul nu se achită taxa auto de către persoane cu handicap pentru un interval de 5 ani
Concluzii
Dezvoltarea noastră ca societate depinde foarte mult de felul în care avem grijă de semenii noștri. Faptul că persoanele cu handicap au libertatea de a circula pe drumurile publice este îmbucurător și sperăm ca în viitorul apropiat suportul autorităților să se concretizeze și prin dezvoltarea infrastructurii urbane și rurale.