Tipuri de cerere înmatriculare auto
Aștepți de multă vreme achiziția modelului tău preferat de mașină și iată că, în sfârșit, ești foarte aproape să o cumperi. Înainte de a deschide sticla de șampanie trebuie să te pregătești pentru înmatricularea acesteia. Toți șoferii trec prin acest proces, așa că nu trebuie să-ți faci prea multe griji în legătură cu asta. E important să te pregătești din timp cu toate actele necesare și să cunoști procedura pentru a economisi timp și pentru a putea să pornești cu mașina la drum. Pentru asta ar fi bine să consulți site-ul Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, unde vei găsi o listă completă cu toate actele de care ai nevoie pentru fiecare cerere tip înmatriculare auto în parte, precum și informații utile despre ce trebuie să faci pentru a duce acest proces la bun sfârșit.
Cerere înmatriculare provizorie
Pentru că eliberarea unui certificat de înmatriculare durează destul de mult, poți solicita într-o primă fază înmatricularea provizorie a mașinii tale, pentru a avea dreptul să circuli pe drumurile publice. Vei obține așa-numitele plăcuțe roșii, care au un termen de valabilitate limitat, dar îți vor permite să folosești mașina până la obținerea numerelor definitive. Dacă vehiculul nu a mai fost înmatriculat niciodată, aceste numere au o valabilitate de 90 de zile. Dacă în tot acest timp nu ai reușit să obții înmatricularea definitivă, poți solicita un al doilea set de numere provizorii ce vor fi valabile 60 de zile. O dată epuizate aceste variante, restul numerelor provizorii vor fi valabile doar 30 de zile. Pe lângă o cerere tip pentru înmatriculare auto provizorie, vei mai avea nevoie de documentul de proprietate, asigurarea RCA, actul de identitate și câteva acte suplimentare despre care poți afla mai multe pe site-ul DRPCIV.
Cerere înmatriculare definitivă
Pentru o cerere de înmatriculare auto definitivă este necesar să știi în ce categorie se încadrează vehiculul tău. Asta deoarece procedura diferă în funcție de țara de proveniență a mașinii, dacă provine sau nu din spațiul Uniunii Europene sau dacă este nouă sau second hand. Pentru oricare dintre acești pași va trebui să completezi mai întâi un formular cerere auto, însă restul de acte și de pași depinde de factorii de mai sus. Spre exemplu, pentru un vehicul achiziționat dintr-o țară membră a Uniunii Europene, vei avea nevoie de obținerea unui certificat de autenticitate, dar și de un certificat care să ateste plata TVA-ului pentru vehiculul respectiv.
Cerere preschimbare certificat de înmatriculare
Mai există situații în care vei fi nevoit să aduci modificări certificatului de înmatriculare, din diverse motive. În acest caz trebuie să depui o cerere de preschimbare la CNAIR prin care vei putea să îți schimbi numerele de înmatriculare.
Acte necesare pentru cerere înmatriculare definitivă
Pentru a fi sigur că ai tot ce îți trebuie la dosar, e recomandat să consulți site-ul DRPCIV, unde veți avea ocazia să consulți toată documentația oficială. De exemplu, iată ce acte îți trebuie pentru înmatricularea unei mașini noi:
- cerere de înmatriculare
- fișa de înmatriculare vizată
- cartea de identitate a mașinii
- actul de identitate
- copie după RCA
- dovada plății pentru plăcuțele de înmatriculare
Concluzii
Deși poate părea intimidant, procesul de înmatriculare este o etapă foarte importantă ce îți va permite să circuli în mod legal cu noul tău autovehicul. De aceea, este important în primul rând să ai răbdare și să te documentezi temeinic pentru a întocmi un dosar corect din care nu lipsește nimic. Poți face eventual o listă în care să treci toate actele de care ai nevoie, toate instituțiile de unde acestea se eliberează, precum și toate taxele ce trebuie plătite. În felul acesta vei ști sigur că nu ți-a scăpat nimic și vei putea merge fără grijă la ghișeu pentru a depune cererea. Noi îți urăm mult succes.