Legislația rutieră și informații generale
Participarea la trafic implică o cunoaștere foarte detaliată a codului rutier, pentru că altfel riscul de a cauza sau de a fi implicați într-un accident este foarte mare. Din nefericire, nu toți șoferii din trafic țin cont de acest lucru, iar după ce se văd cu carnetul luat nu mai acordă importanță aspectului legislativ. Dar ce se întâmplă atunci când nu știi în care dintre situații este interzisă depășirea? Sau când este interzisă depășirea unui moped? Ei bine, pentru a nu vă afla în această postură trebuie să știți că în codul rutier depășirea este explicată foarte bine. Cazurile în care aceasta se poate realiza în siguranță, precum și cele în care este interzisă cu desăvârșire sunt, de asemenea, exemplificate într-o manieră cât se poate de clară. Așa că e recomandat să mai parcurgeți din când în când legislația pentru a păstra aceste noțiuni proaspete în memoria dumneavoastră.
În care dintre situații este permisă depășirea
În primul rând, trebuie să amintim de obligațiile pe care le au șoferii care inițiază o manevră de depășire. Aceștia sunt obligați să se asigure de faptul că mașina din față nu a inițiat aceeași manevră și totodată că sensul opus e liber și au loc să revină pe banda de mers. Trebuie evitată această manevră pe drumurile foarte aglomerate pe ambele sensuri. Totuși, dacă toate condițiile au fost îndeplinite, depășirea este permisă, în primul rând, în intersecțiile care sunt semnalizate cu indicatoare de prioritare. Un alt caz la fel de clar îl reprezintă intersecțiile care sunt dirijate prin semnale luminoase sau cele dirijate de către polițiști. Este de asemenea permisă depășirea pe drumurile semnalizate cu linie întreruptă în condiții prielnice meteo și cu vizibilitate bună. Nu uitați să fiți atenți la cei care vin din contrasens și să vă calculați foarte bine distanța necesară revenirii pe bandă.
În care dintre situații nu este permisă depășirea
Înainte de a descrie celelalte situații, trebuie să vă reamintim că depășirea pe linie continuă este complet interzisă și se sancționează cu suspendarea permisului de conducere, amenzi usturătoare și multe puncte de penalizare. De asemenea, o situație la fel de evidentă este prezența unui indicator depășirea interzisă. Intersecțiile cu circulația nedirijată, curbele și celelalte zone cu o vizibilitate mai mică de 50 de metri sau trecerile de pietoni semnalizate și marcate sunt alte locuri în care nu aveți deloc voie să depășiți. Pasajele denivelate, podurile sau tunelurile sunt, de asemenea, zone restricționate, însă depășirile pot fi realizate pentru mopede, biciclete sau căruțe dacă aveți destulă vizibilitate și drumul este lat de minim 7 metri. Totodată, dacă vă aflați pe un drum foarte aglomerat și stați într-o coloană lungă, este interzis să porniți o manevră de depășire, pentru că există riscul să nu mai puteți reveni în coloană.|
Scurt rezumat și alte informații utile
Pentru a avea o imagine clară asupra tuturor situațiilor specifice trebuie neapărat să consultați în detaliu codul rutier. Acolo veți găsi explicate toate condițiile în care depășirile se pot realiza în condiții optime, precum și excepțiile de rigoare acolo unde este cazul. Vom face o recapitulare pentru a ține minte în care dintre situațiile de mai jos este interzisă depășirea:
- pe linia continuă
- în prezența indicatorului de depășire interzisă
- intersecțiile nedirijate
- vârfuri de rampă, poduri, tuneluri
Concluzii
După cum ați putut observa, cunoașterea legislației rutiere este fundamentală pentru participarea în siguranță la trafic, iar situațiile în care se pot face depășirile este un exemplu cât se poate de elocvent în acest sens. Astfel, chiar dacă vă grăbiți și sunteți blocați în trafic, chiar dacă nu vă aflați în vreo localitate și din sens opus nu pare să vină nimeni și vă aflați într-o coloană lungă, nu merită să vă riscați viața și să vă angajați în depășiri periculoase sau interzise. Cel mai bine ar fi să aveți răbdare și să așteptați momentul oportun.