Acum urmează să verificați actele necesare pentru plecare. Dacă sunteți șoferi sau aveți prieteni care circulă des în afara țării, cu siguranță a-ți auzit despre Cartea Verde, însă vreți să aflați mai multe informații despre ea. Ce este Cartea Verde și ce legătură are cu mașina dumneavoastră? Există vreo diferență între Cartea Verde pentru România și Cartea Verde pentru alte țări din Europa? Cât costă Cartea verde și de unde o puteți achiziționa? Acestea sunt doar câteva din întrebările la care dorim să vă aducem răspunsuri clare și informative.
Informații generale despre Cartea verde
Pentru a afla ce înseamnă Cartea Verde a mașinii este nevoie să aflăm câteva detalii despre istoricul acestui document. Așadar, platformele dedicate acestui subiect ne informează că ceea ce numim în prezent Cartea Verde este un sistem asemănător poliței RCA, cu o vechime de peste 60 de ani. Acesta funcționează în majoritatea țărilor din Europa, Iran, Rusia și alte locații din preajma Mării Mediterane. Principalul său scop este a de ne oferi asigurare și de a acoperi posibilele pagube ce pot apărea în cazul unor accidente rutiere din afara țării. Acest document a devenit parte integrantă din polița RCA de îndată ce România a intrat în Uniunea Europeană. La noi în țară, organismul care se ocupă de monitorizarea societăților de asigurări este Biroul Asiguratorilor Auto din România (BAAR). Rolul său este de a verifica legalitatea cu care funcționează aceste instituții, astfel încât tu să fii în siguranță. De aceea, poți merge liniștit în vacanță pentru că mașina ta este asigurată. În oricare din țările europene te vei întâlni cu Sistemul Internațional Cartea Verde, unde acoperirea se activează în mod gratuit odată ce treci granița. Totuși, e esențial să nu pleci la drum fără a verifica în prealabil dacă acest act de asigurare funcționează în țara pe care urmează să o vizitezi.
Cât costă Cartea Verde în România?
După ce am aflat câteva informații despre Cartea Verde, primul gând care apare este locul de unde poate fi achiziționată și cât ar costa un astfel de document. În funcție de casa de asigurări cu care decizi să colaborezi, prețul pentru Cartea Verde în România variază extrem de mult, ajungând la sume foarte mari pentru camioane, de exemplu. Dincolo de țările de acoperire, acest cost variază și în funcție de durata pentru care dorești să obții asigurarea. Te sfătuim să studiezi ofertele de preț din România pentru Cartea Verde - cele prezentate de Asirom, Astra Asigurări, Euroins, Uniqa, Groupama, Allianz Țiriac sau Euroins. În urma consultării, cu siguranță îți vei da seama pe care dintre aceste oferte îți dorești să o alegi. Citește însă cu atenție contractul și analizează comparativ mai multe case de asigurări. Dacă te-ai grăbit să pleci din țară și ai uitat să-ți faci Cartea Verde, mai ai o șansă. La granița cu celelalte țări europene poți să achiziționezi asigurarea de frontieră, care este un document asemănător Cărții Verzi. S-ar putea totuși ca prețul pentru un astfel de act să fie ușor mai ridicat, în funcție de țara în care vrei să ajungi. Acum că ai aflat ce înseamnă Cartea Verde a mașinii, îți rămâne doar să te relaxezi și să-ți activezi starea de călătorie. Lasă grijile deoparte, ia-ți cu tine niște cafea și voie bună și lasă-te condus de entuziasmul descoperii unor locuri noi. Imediat îți vei da seama că toate pregătirile dinaintea plecării au meritat tot efortul.