așinile ne oferă în primul rând mobilitate, ne ajută să economisim timp prețios și uneori pot fi o metodă excelentă de a ne detașa de griji și de stresul cotidian prin mici escapade în locuri frumoase. De toate aceste lucruri se pot bucura și persoanele cu handicap, care beneficiază suplimentar de anumite scutiri importante de taxe și impozite din partea statului român. Astăzi vom afla mai multe detalii despre evoluția legislației și a statutului taxei de înmatriculare auto pentru o persoană cu handicap și vom clarifica în ce condiții sunt aplicate acestea.
Persoanele cu handicap scutite de taxa auto
Tema scutirii de la plata taxei de înmatriculare auto pentru persoanele cu handicap are o istorie îndelungată și destul de controversată, în principal datorită numeroaselor decizii legislative contradictorii luate de autorități de-a lungul timpului. A fost mai întâi Legea nr. 448/2006 care stipula scutirea de taxa auto doar dacă asupra mașinii erau realizate adaptări auto specifice pentru persoane cu handicap grav sau accentuat. În anul 2015, această lege a fost modificată, astfel încât adaptările auto specifice aduse mașinii nu mai erau obligatorii. Tot atunci, a fost introdusă o nouă clauză care elimina obligativitatea platei rovignetei pentru persoanele din această categorie însă doar pentru o singură mașină înregistrată pe numele lor. Scutirea de taxă a durat însă doar câteva luni pentru că, la începutul anului 2016, odată cu aprobarea codului fiscal, articolul care prevedea această măsură a fost abrogat. În schimb a rămas în vigoare scutirea de la plata impozitului anual pentru persoanele cu handicap grav sau accentuat.
Alte informații
Începând cu 1 februarie 2017, taxa auto de înmatriculare, cunoscută și sub numele de taxa de mediu sau taxa de timbru de mediu a fost eliminată definitiv din legislația română. Aceasta este o veste îmbucurătoare pentru toți șoferii, chiar dacă există posibilitatea apariției unor controverse datorită introducerii unei alte taxe echivalente, așa cum s-a mai întâmplat în trecut. În concluzie, dacă sunteți o persoană cu handicap sau dacă sunteți însoțitorul legal al unei persoane cu dizabilități, ar fi bine să vă documentați în legătură cu actele de care aveți nevoie pentru a beneficia de reducerile de taxe oferite de către statul român. În acest sens, puteți lua legătura cu reprezentații primăriei din localitatea în care locuiți.