Informații generale despre acte ITP și nu numai
Deși fiabilitatea mașinilor a crescut considerabil față de acum câțiva ani, structura de rezistență și componentele mecanice, electrice și electronice sunt supuse unei uzuri permanente. Temperaturile ridicate din zilele de vară, fenomenele meteorologice extreme sau călătoriile de lungă durată sunt doar o parte din cauze. Aici mai pot interveni și eventuale defecte din fabrică sau banala slăbire a unor șuruburi, însă ideea e că toate acestea pot cauza accidente deosebit de grave. De aceea, Registrul Auto Român este autoritatea care supraveghează procesul de inspectare a oricărui autoturism aflat în circulație și are puterea să emită certificate prin care se dovedește că acestea au fost verificate minuțios. Procesul în sine poartă numele de Inspecție Tehnică Periodică sau, pe scurt, ITP. Înainte de a te prezenta la sediul RAR sau la un centru autorizat, trebuie să cunoști faptul că există niște acte necesare pentru ITP despre care vom discuta în scurt timp.
Ce se întâmplă la o Inspecție Tehnică Periodică
Înainte de a trece la subiectul acte pentru ITP ar fi bine să știi în ce constă mai exact inspecția tehnică și cum poți să te pregătești pentru ea. În primul rând, înainte de inspecție trebuie să-ți duci mașina la curățat pentru că un aspect dărăpănat s-ar putea să creeze o impresie proastă. Totodată, e important să faci o vizită la un mecanic pentru o analiză preliminară. În felul acesta, vei putea identifica din timp eventualele probleme ce ar putea apărea în timpul ITP-ului, economisind nu doar bani, ci și resurse prețioase de timp. După ce ai urmat acești pași, vei ajunge cu mașina la centrul unde urmează să fie demarată inspecția. Personalul autorizat de acolo va analiza în detaliu toate sistemele mașinii și va realiza un raport în care vor fi identificate toate problemele. Însă doar defectele minore vor putea fi trecute cu vederea.
Ce acte trebuie la ITP
Bineînțes că până la a ajunge la inspecția propriu-zisă vei avea de întocmit un dosar cu documente necesare ITP. Nu e cazul să te sperii, pentru că spre deosebire de alte dosare, acesta trebuie să conțină doar câteva acte. În primul rând este vorba despre cartea de identitate a mașinii, în original. În cazul în care ai cumpărat-o prin leasing, vei avea nevoie de o copie conformă cu originalul de la firma de leasing sau de la bancă. Următorul pe listă este certificatul de înmatriculare care, de asemenea, trebuie să fie în original. Vei mai avea nevoie de asigurarea obligatorie care trebuie să fie valabilă. Ultimul act necesar pentru dosar este buletinul sau cartea ta de identitate. Asta este tot ce vei avea nevoie în materie de acte ITP. După efectuarea inspecției vei primi certificatul, a cărui valabilitate depinde de vechimea mașinii și pe care trebuie să-l ai permanent asupra ta.
Despre sancțiuni și alte informații utile
Ar fi cazul să discutăm puțin și despre sancțiunile pe care le poți primi în cazul în care nu-ți faci inspecția periodică la timp. În primul rând, amenzile sunt foarte mari, iar dacă vei fi prins fără ITP vei avea la dispoziție 15 zile pentru a efectua inspecția. Dacă depășești acest termen, riști să pierzi certificatul de înmatriculare împreună cu numerele și să plătești alte amenzi și mai usturătoare. Asta în condițiile în care pentru a efectua inspecția ai nevoie doar de:
- cartea de identitate a vehiculului
- certificatul de înmatriculare
- RCA
- buletin
Concluzii
După cum ai putut observa, procesul de obținere ITP cu acte necesare îți solicită foarte puțin efort. Însă nerespectarea acestor reguli simple, sau circulația pe drumurile publice cu ITP expirat poate atrage consecințe foarte grave și îți poate pune viața în pericol. De aceea, e bine să fii prevăzător și să te ocupi de toate aspectele ce țin de siguranța mașinii tale.