Salt la conținutul principal
AutoScout24 este disponibil momentan doar într-o măsură limitată pe motivul unor lucrări de întreținere. Acest lucru afectează unele funcții, cum ar fi contactarea vânzătorilor, login-ul sau administrarea vehiculelor dvs. puse la vânzare.

Spălătoria auto, un business de viitor

Te numeri printre posesorii de autovehicule care curăță mașina timp de câteva ore, deși toți cunoscuții spun că aceasta este curată? Te documentezi și cauți produsele cele mai bune pentru întreținerea corectă a bordului, a jantelor din aliaj sau a tapițeriei din piele?

Ai fler pentru afaceri, spirit de antreprenor, curaj și bani de investit? Atunci faci parte, cu siguranță, din categoria acelor pasionați care ar putea avea succes în punerea la punct a unei spălătorii auto care să satisfacă cerințele conducătorilor auto pretențioși. Au cam trecut vremurile în care mașinile erau spălate în fața blocului cu o găleată de apă și frecate cu o perie; astăzi, înțelegem că pentru o mașină care să reziste în timp și să își păstreze aspectul, este nevoie ca operațiunile de curățare și cele de protejare a exteriorului și interiorului vehiculului să fie făcute cu grijă și cu produse speciale, adaptate curățării părții metalice, a suprafețelor vitrate sau din plastic dur, a tapițeriei din material textil, din piele sau din piele ecologică etc. Tocmai de aceea, spălătoriile auto sunt intens solicitate, iar la rând poți să aștepți o jumătate de oră sau chiar mai mult. Pe acest fond și luând în considerare faptul că numărul de mașini este în continuă creștere în țara noastră, deschiderea unei spălătorii auto poate să fie o afacere profitabilă. Însă ca orice afacere, pentru a avea succes, trebuie să aibă la bază o investiție solidă în bani, timp, energie și pasiune.

Afacerea ta și protecția mediului

Prin obiectul de activitate - curățarea și întreținerea vehiculelor rutiere – o spălătorie auto se încadrează între afacerile a căror activitate se desfășoară în strânsă legătură cu mediul: de la cantitatea mare de apă consumată la cantitatea de apă reziduală deversată, în care se găsesc substanțe chimice și, mai ales, hidrocarburi. Tocmai de aceea, înainte de demararea afacerii, trebuie să vă pregătiți pentru drumuri la Primăria de care aparțineți, la Agenția de Protecția Mediului, la Direcția pentru Finanțe etc. Odată ce ați obținut autorizațiile necesare și permisiunea de a deschide o spălătorie auto, vă puteți apuca de treabă: pregătirea terenului, ridicarea construcției, dotarea și utilarea ei, toate merg mână în mână cu găsirea forței de lucru, a furnizorilor și colaboratorilor, cu promovarea pentru a atrage clienți. Nu uitați nici de necesitatea de a supraveghea afacerea cu camere video.

Spălătorie manuală, automată sau self-service

Dacă luați în considerare spălătoria auto ca centru al unui business de viitor, prima întrebare care vă va veni în minte va fi, cel mai probabil, legată de dilema dacă spălătoria ar trebui să fie una manuală ori automată ori de tip self-service. Pentru spălătoria manuală, trebuie să aveți în vedere faptul că o mașină curată nu mai înseamnă doar utilizarea energică a unui furtun cu apă, a unui pumn de detergent și a unei perii tocite; astăzi, operațiunile de cosmetică și detailing țin de o mașină perfect curată și protejată. Prespălarea, spumarea, clătirea manuală, apoi spălarea în tunelul automat, aplicarea de ceară lichidă, suflarea de aer cald pentru uscare, lustruirea mașinii, curățarea jantelor și, în final, aplicarea de dressing protector – toate fac parte din procesul de curățare în parametri optimi a vehiculului, într-o spălătorie în care tehnologia bine pusă la punct se îmbină cu dedicarea angajaților și interesul de a avea clienți mulțumiți. În spălătoriile automate care au la bază conceptul de self-service, fiecare posesor auto poate să aleagă programul optim de spălare pentru mașina sa. Pe baza jetoanelor introduse în echipamentul specific, se pot alege cicluri ușoare sau accentuate de curățare, operațiuni de spălare și clătire, de șamponare a vehiculului și de ceruire a lui pentru a-i asigura protecția. În ultimii ani, spălătoriile self-service, mai ales cele din benzinării și zonele comerciale, încep să câștige teren, un factor important al ascensiunii lor fiind dat de capacitatea de a oferi servicii rapide și de calitate, grație tehnologiilor de înaltă performanță.

Cât costă o spălătorie auto?

Răspunsul la întrebare depinde foarte mult de nivelul de investiții la care vreți să ajungeți. Puteți investi 10.000 euro sau puteți investi, la fel de bine, o sumă de 30.000 – 40.000 euro; valoarea investiției pe care o faceți depinde direct de ## tipul de spălătorie pe care vi-l doriți, de serviciile pe care vreți să le oferiți pe piață și de publicul țintă căruia v-ați propus să vă adresați. Dacă deschideți spălătoria auto în zona centrală sau comercială a unui oraș dezvoltat, atunci da, trebuie să veniți cu echipamente performante pentru a atrage clienți care conduc vehicule de clasă superioară. În schimb, dacă mizați pe posesorii auto care conduc vehicule de clasă medie, trebuie să vă dezvoltați segmentul spălare – curățare, lăsând partea de cosmetică pentru a doua etapă a dezvoltării afacerii. Nu uitați să luați în considerare și perioada de amortizare a investiției și faptul că, până începe afacerea să meargă și să înregistreze profit, va trebui să veniți cu bani de acasă. Plata chiriei se face în avans pe câteva luni, plata salariilor implică resurse financiare mari, prin dările și taxele plătite către stat – pentru asigurările obligatorii, iar stocul de produse de calitate este important. În concluzie, ca să vă încadrați în dezvoltarea pe care o cunoaște segmentul de car cleaning services, trebuie să aveți în vedere faptul că și pe piața din România se mizează pe operațiuni precum: degresarea caroseriei, a jantelor și cauciucurilor, reîmprospătarea caroseriei, polishing pentru faruri, tratamente speciale pentru detaliile din aluminiu și inox, aplicarea de ceară, ștergerea mașinii cu microfibră, tratamente speciale pentru toate suprafețele vitrate pentru a crește gradul de vizibilitate pentru șofer. Simultan, sunt implementate concepte noi de pe segmentul detailing, iar spălătoriile încep să dezvolte compartimente speciale, în care profesioniștii recondiționează cu minuțiozitate totul, de la caroserie la habitaclu.

Utilaje și echipamente pentru spălătoriile auto

Așa cum spuneam, cele două elemente esențiale folosite odinioară la spălarea mașinii – găleata cu apă și peria de spălat auto – sunt astăzi doar o foarte mică parte a utilajelor și echipamentelor pe care le folosește o spălătorie auto profesională, mai ales că forța și eforturile umane sunt tot mai mult înlocuite prin tehnologii speciale.

  • Pentru o spălătorie ce are la bază conceptul de self-service, veți aveți nevoie de echipamente și produse de cea mai bună calitate. Ca să atrageți conducătorii auto și să vă formați o clientelă fidelă este necesar ca tehnologia pe care o utilizați să răspundă cerințelor lor, normelor legislative și nivelului la care se ridică principalii concurenți de pe piață. Va trebui să investiți într-o stație specială formată din grup pompant presiune pentru apă, stații de alimentare cu apă, cu detergent și cu ceară, în sisteme de dozare a produselor folosite în curățarea și cosmetizarea mașinii; la investiție se adaugă bazinul în care se acumulează apa reziduală, panoul electric, sistemul de programare, brațul rotativ, suportul lance și panourile de instrucțiuni.
  • Pentru o spălătorie manuală trebuie să luați în considerare achiziționarea unor echipamente precum: grupuri pompante, sisteme de spumare și de producere a spumei auto, aspiratoare speciale profesionale, role de presiune, atât pentru apă, cât și pentru aer, uscătoare, dispersor pentru produsele de curățare folosite etc. Bineînțeles că veți avea nevoie și de consumabile, în această categorie fiind incluse: furtunele, pistoalele de presiune pentru apă, valvele de presiune, accesoriile pentru pompe.

Distribuie

Toate articolele

All car seats cleaning

Antifonul auto e eficient și usor de utilizat

Sfaturi · Îngrijirea auto
All car seats cleaning

Schimbul de ulei asigură mentenanța mașinii

Sfaturi · Îngrijirea auto
lack reparieren

Operațiunea de polish farurilor: o necesitate

Sfaturi · Îngrijirea auto
Afişează mai multe